Spam spam spam

Je kent het wel je opent je e-mail en meer dan de helft is pure reclame. Een prins uit een exotisch oord die jou verblijd met miljarden euro’s in een schenking, je hoeft alleen maar je gegevens even te sturen!  De zoveelste nieuwsletter van een website waar jij nog nooit van gehoord hebt. Website eigenaren hebben daar vaak nog een frustratie bij: Contactformulieren en reacties spam.

Wat kan ik tegen spam doen?

Veel mailproviders (outlook, gmail, hotmail etc) hebben ingebouwde spamfilters, maar vaak komt er toch mail doorheen. Dit komt omdat een spamfilter werkt op sleutelwoorden en een “drempel” vaak aangeduid als threshold. Die schat de betrouwbaarheid van het domein en laat op basis van algoritmes en eerdere bevinden een domein wel of geen mail naar jouw postvak in sturen.

Deze kun je vaak zelf opschroeven. Zo kun je mij een mail sturen wanneer je last hebt van spam. Hoe hoger je deze drempel zet, aan hoe meer eisen de afzender moet voldoen. Maar dit heeft ook een zwakte. Stel je hebt een een nieuwsbrief met je eigen domein naar 5000 bedrijven gestuurd. 1000 bedrijven gaven aan dat jouw mail spam was, dan kan het zijn dan een mailfilter jouw domein op een zwarte lijst heeft.

Spamstuurders blijven nieuwe domeinen aanmaken, ook bij bekende e-mail providers als hotmail en gmail. Daarom is het lastig om altijd spam tegen te gaan.

Zo doende moet je voorzichtig zijn met hoe je mailt. Er zijn daarom ook veel nieuwsbrief providers en e-mailmarketing bedrijven.

Nog een valkuil, waar je zelf weinig aan kunt doen, is database lekken. Een bedrijf, online webshop, of universiteit, had de beveiliging niet op orde en de hele database met alle klanten wordt gehackt. Deze gegevens worden vaak gelekt of verkocht. Vervolgens wordt dit e-mailadres continu door spammers gebruikt om jouw maar in een van hun vallen te laten trappen.

Tips om je inbox spamvrij te houden:

 • Blijf spam markeren als spam of ongewenst, zo leert jouw spamfilter.
 • Kijk eens naar de mogelijkheid om een alias aan te maken. Zo kun je bij een database lek zien naar welke alias het gestuurd wordt en deze verwijderen.
 • Misschien geen spam, maar kan wel vervelend zijn: Schrijf je eens uit voor alle nieuwsbrieven en mailcampagnes bij bedrijven. Heb je ooit eens ergens iets kleins verkocht? Grote kans dat je akkoord bent gegaan met hun privacy policy. Vervolgens sturen ze je om de dag een aanbieding.Iedere mail campagne moet verplicht onderaan de mail de optie ” to opt-out” hebben. Kort gezegd, je moet je kunnen uitschrijven. 

  Spam op je website

  Bots kijken de hele dag door op website waar onbeveiligde contactformulieren zitten. Ze vullen deze in met complimenten, samenwerkingsvoorstellen of soms kant en klare onzin. De korste klap is om je reacties en contactformulieren te beveiligen.

  Om je website spam vrij te houden beveel ik aan:

 • Recaptcha, Google Recaptcha of een alternatief. Je kent het wel, je moet bewijzen dat je geen robot bent! Het biedt een goede beveiliging tegen bots alleen zie je wel een hogere bounce rate. Dus dat mensen je website verlaten, omdat de captcha niet lukt. Ze niet weer zin hebben om verkeerslichten aan te klikken, of soms omdat de website niet goed onderhouden is, en de Recaptcha niet goed werkt.
 • Simple Captcha: Het zelfde idee als een recaptcha, maar dan met een simpele rekensom. Mindere bounce rate en een mindere beveiliging. Wel perfect voor kleine websites!
 • Akismet:  Een plugin die standaard op WordPress staat geinstalleerd houdt automatisch spam voor je tegen.
 • Spambee: Een gratis alternatief voor akismet, of gewoon voor als je geen account wilt aanmaken voor akismet.